Tõuloomakasvatus 2023-3

Hea lugeja!

Aasta 2023 on jõudnud sügisesse ja jätnud selja taha jälle väga eripärase suve, sarnaselt eelmise aastaga. Kordus kuiv ja eriti kuum suvi ning sügisepoole pole Eestimaa eri paigus vihmal vahet olnud. Esimene niide siloks jäi kõhnaks. Tõesti vaatamata Eesti väiksusele on ilmastiku erisused väga suured. Vahel küll arvad Tartus, et ilmaennustajad ei vaata Tallinnas aknast väljagi, muidu korrigeeriksid oma ennustust. Eks nemadki peavad ennustust liberaliseerima, et kõigile „meeldida“. Teine niide oli juba kopsakam, ainult raske kätte saada. Taimekasvatajad loodavad kartulisaagile, teravilja saab vähem. Loomakasvatajad peavad jällegi arvestama ostusööda kallinemisega. Aga produktiivloomade arv juba kahaneb, koos sellega ka Eestimaa elanike isevarustuse määr. Regionaalsed probleemid on hoopis tähtsamad ja suunavad noore sportliku ministri tähelepanu sinna. Põllumajandus on sellest „ja“ kaugusel.

Valitsus eesotsas rahandusministriga lubavad Eesti vabariigi päästa, milleks on vaja (isegi ametnike) palkade külmutamist, täiendavaid makse jpm. Murelikuks teeb, kas on tõmbetuulte käes tõuaretuse toetus. Sagedased juhtkonna vahetused ministeeriumis ja erialaspetsialistide vähesus (õigemini puudumine) ei anna kindlust. Tegemist on entusiasmile toetuva tegevuse toetamisega. Ainuke eraõiguslik üleriigiline süsteem (sai augustis 30-aastaseks) vajab tuge, et arendada Eesti riigile tuntust toonud töölõiku. Kahju, et ei kohanud septembri esimesel laupäeval Ülenurmel ühtki ministeeriumi esindajat. Oleksime neid tänanud ja nad oleksid kogenud seda vaimsust, mille najal tõuaretajad tegutsevad. Ilmselt puudub huvi.

Külastajad trotsisid hommikust kahtlast ilma ja ilmataat andis järele. Üle 4000 külastaja käis põllumajandusmuuseumi territooriumil ja valdavalt viskasid kiitva pilgu tõuloomadele ja -lindudele. Publikule suunatud käsitsilüpsivõistlusel osales rekordiliselt kaheksa tublit, seejuures mehi esindas Ants Aaman juunior. Ka tulemus oli rekordiline – 4,8 liitrit kahe minutiga. Samaviisi aktiivne oli publiku osavõtt lemmiku valimisel. Täkk Nevrik ja Boriss Lasna talust korvasid möödunud aastase kaotuse holsteini vasikale. Kui suure tõupulli „naistaltsutaja“ väidab, et aasta kenam päev on Ülenurmel, peaksid ka ametnikud seda tõsiselt võtma. Äkki ongi üritusel sisu.

Olev Saveli

Sisukord

Loomakasvatus

2 K. Karisalu, L. Jürgenson, H. Vaher. Eesti loomakasvatus 2023. aasta I poolaastal

Veised

5 A. Härmson. Eesti holsteini ja eesti punase veisetõu aretustulemused 2022. a
7 A. Härmson, R. Härm. Aaretuseesmärgid piimakarjakasvatuses ja parimad ETKÜ holsteini tõugu pullid nende saavutamiseks

Linnud

8 S. Nilp. MTÜ Eesti vutt uute liikmete tutvustus
9 K. Vikat. Aminohapete koostis MTÜ Eesti vutt aretusfarmide toodetes

Kroonika

15 A. Ärmpalu-Idvand. Kihnu Maalambakasvatajate Seltsist sai Eesti Tõuloomakasvatuse Liidu liige
17 O. Saveli. Eesti Tõuloomakasvatuse Liit 30
20 O. Saveli. XXXII TÕULOOM 2023 koos Ülenurme sügislaadaga
23 A. Tänavots. 100 aastat Eesti Seakasvatajate Seltsi asutamisest

PDF

Online